Ekstrakt z granatu to czysty koncentrat tworzony z miąższu a także owoców, do tego poddawany częściowej żywej fermentacji za pomocą bakterii pro biotycznych. Przy takim użyciu jest nie tylko łagodny dla żołądka, ale także bardzo łatwo przyswajany dla organizmu. Dodatkowo jest bardzo dobry w smaku– o owocowo-korzennym smaku.
Średnio, by spreparować eliksir z owoców granatu można zużywać około pięćdziesięciu najlepszej jakości owoców. Dzięki użyciu dopasowanych metod wytwarzania a także użyciu żywej fermentacji możliwe jest zrobienie eliksiru o dość dużej ilości bioaktywnych i doskonale wchłanialnych polifenoli. Eliksir z owoców granatu zawiera w sobie najdoskonalsze właściwości, jakie znajdują się w owocu granatu.
Autor: Moyan Brenn
Źródło: flickr.com
Warto zaznaczyć, że już mała łyżeczka eliksiru – czyli około 10 mililitrów – ma szansę zawierać w sobie tak dużą ilość bioaktywnych antyutleniaczy, co jedna butelka odpowiedniej jakości czerwonego wina – lub (klinika leczenia nerwic) też tyle, co pół litra zielonej herbaty. Jedna butelka wyciągu z owoców granatu zawiera w sobie bardzo ogromną moc przeciwutleniaczy TEAC na poziomie 225 mmol, jak również posiada w sobie aż 15 tysięcy mg polifenoli. Zobacz inne produkty: (NutriKid Multi Fibre truskawkowy 200 ml) Polifenole doskonale będą działać na stan naczyń krwionośnych oraz na serce. Także panowie chwalą sobie ekstrakt z owoców granatu – wpływa bowiem doskonale na prostatę. Polifenole bowiem są silnymi antyutleniaczami, przez co w skuteczny sposób spowalniają proces starzenia się komórek – dodatkowo dodają witalności oraz mogą wpływać na utrzymanie niewielkiego poziomu cholesterolu.
Tym bardziej po 45 roku życia mogą stać się częścią diety nas wszystkich. Wyciąg z granatu stosuje się przede wszystkim na poprawienie naczyń krwionośnych oraz wzmocnienie serca, jako element diety wspomagającej leczenie prostaty, jako poprawienie witalności jak również wydajność organizmu, a także jako dodatek na wolniejsze starzenie się komórek. Musimy przyjąć dawkę około 10 mililitrów dziennie (jeśli zapotrzebowanie jest większe wtedy podwójną dawkę). Dobrze jako rozcieńczony w szklance wody albo również soku – około 20 minut przed albo dwie godziny po jedzeniu.