Co wiemy na temat herbaty? Jakie mamy rodzaje? Dlaczego opłaca się ją pić, jakie daje korzyści?

Wielbiciele herbat mają naprawdę spory wybór. Tak naprawdę w każdym sklepie mogą wybrać herbatę czarną, czerwoną czy białą. Smak jak i właściwości zależne są od gatunku oraz sposobu parzenia.

Zdaniem różnych osób, które się na tym znają najzdrowsza oraz bardzo wartościowa jest ta wysokogatunkowa liściasta. Oddaje ona w pełni cały smak oraz zapach, tak więc lepiej nie kupować najtańszych herbat, szczególnie ekspresowych.

parzenie herbaty

Źródło: pixabay
Tak więc jeżeli herbata sklep (sprawdź poduszka ortopedyczna w naszej ofercie) specjalistyczny to będzie słuszny wybór, ponieważ tam zakupimy najlepsze jej rodzaje (Sklep Temmers). Warto natomiast wiedzieć, iż na smak jak również na jakość napoju ma wpływ także woda, jakiej używa się do przygotowania tego napoju. Jeśli chcemy zachować najbardziej oryginalny aromat liści herbaty, najlepiej dobrać lekką, miękką, filtrowaną wodę. Niesamowicie ważne jest też, by czajnik, w którym zagotowujemy wodę nie był zakamieniony.

Woda twarda o sporej zawartości fluoru oraz chloru będzie negatywnie wpływać na smak i jakość herbaty. Istnieje parę rodzajów herbat, każda z nich ma określone właściwości. Czarna herbata posiada dużą ilość teiny. Najkorzystniej zaparzać herbatę w liściach, a nie tą z torebki. Obowiązkowo róbmy to dłużej niż trzy minuty, ponieważ po dłuższym czasie parzenia z herbaty wytrącają się garbniki, jakie neutralizują wpływ teiny. Herbata taka działa pobudzająco i wspomaga produkcję soków trawiennych. Kolejny rodzaj to zielona herbata, jaka pochodzi z takiej samej rośliny, co herbata czarna. Jej liście zostały poddane procesowi fermentacji, co powoduje, iż posiada ona mniejsze ilości teiny. Jednocześnie ma większą ilość przeciwutleniaczy, które niszczą szkodliwe wolne rodniki. To jak długo ją parzymy wpływa na ilości przeciwutleniaczy.

Wejdź na następną stronę i dowiedz się tu sporo o podobnej dyscyplinie. Pod poniższym adresem przygotowaliśmy dla Ciebie ogrom postów.

kubek gorącej herbaty

Autor: Acacia Almeida
Źródło: http://www.flickr.com
Herbaty białe otrzymuje się z tej samej rośliny, co czarną i zieloną, natomiast są to nie jedynie liście, lecz także pączki pokryte białym nalotem (więcej szczegółów: Demmers). Nie jest ona poddana fermentacji. Posiada dość małą ilość teiny, zawiera za to dużo przeciwutleniaczy. Ma delikatny smak oraz działa uspokajająco. Taka herbata jest szczególnie polecana gdy jest gorąco. Orzeźwia, gasi pragnienie i wpływa na obniżenie cholesterolu.