Zdaniem różnych osób, które się na tym znają najzdrowsza oraz bardzo wartościowa jest ta wysokogatunkowa liściasta. Oddaje ona w pełni cały smak oraz zapach, tak więc lepiej nie kupować najtańszych herbat, szczególnie ekspresowych.

Woda twarda o sporej zawartości fluoru oraz chloru będzie negatywnie wpływać na smak i jakość herbaty. Istnieje parę rodzajów herbat, każda z nich ma określone właściwości. Czarna herbata posiada dużą ilość teiny.
Podobny zajmujący artykuł umieszczony jest tu, zatem odwiedź witrynę gp cork i zobacz, jakie treści tam przeczytasz. One również Cię zainteresują!
Najkorzystniej zaparzać herbatę w liściach, a nie tą z torebki. Obowiązkowo róbmy to dłużej niż trzy minuty, ponieważ po dłuższym czasie parzenia z herbaty wytrącają się garbniki, jakie neutralizują wpływ teiny. Herbata taka działa pobudzająco i wspomaga produkcję soków trawiennych. Kolejny rodzaj to zielona herbata, jaka pochodzi z takiej samej rośliny, co herbata czarna. Jej liście zostały poddane procesowi fermentacji, co powoduje, iż posiada ona mniejsze ilości teiny. Jednocześnie ma większą ilość przeciwutleniaczy, które niszczą szkodliwe wolne rodniki. To jak długo ją parzymy wpływa na ilości przeciwutleniaczy.
