Bezproblemowe przepisy na wyborne nalewki, które mająwyjątkowe właściwości zdrowotne

Przepisów na domowe nalewki odkryjemy dziś niesłychanie dużo. Najbardziej słynne są nalewki z wiśni albo też aronii, chociaż powinno się spróbować też innych aromatycznych i interesujących smaków, takich jak chociażby nalewka cytrynowa.

nalewka
Nalewka cytrynowa wyróżnia się istotnie fenomenalnym smakiem i wybornym aromatem, co więcej taka nalewka zachowuje swoją świeżość wyjątkowo długo, a wszystko ze względu na wspaniałe właściwości cytryny. Nalewka cytrynowa bez wątpienia zasmakuje osobom, które przepadają za bardziej kwaśnymi smakami.

Stworzenie takowej nalewki jest faktycznie bardzo łatwe, w Internecie możemy znaleźć wiele wzorcowych przepisów, w jednym z nich czytujemy, że do nalewki cytrynowej starczy wlać pół litra wódki, dodać trzy cytryny i także mniej więcej 400 gram cukru. Wolno również dodać trochę wody czy miodu w celu osłodzenia nalewki – wedle indywidualnych upodobań i preferencji. Cytrynówka ma niezmiernie sporo fenomenalnych właściwości, w lecie perfekcyjnie orzeźwia, zimą nadaje się do użytkowania na przeziębienia ze względu na ogromną zawartość witaminy C, zbawiennie oddziałuje na proces trawienia i na metabolizm. Podobne właściwości posiada też nalewka korzenna.

Nalewka korzenna bez wątpienia będzie cudownym przysmakiem na świątecznym stole. Ma silne właściwości rozgrzewające i cudowny, cudowny korzenny smak i zapach, wobec tego doskonale sprawdzi się w lodowate, zimowe dni. Do jej przyrządzenia konieczny jest alkohol, przyprawy korzenne, miód oraz woda, wolno też opcjonalnie dodać skórkę pomarańczy, która nada jej bardziej bogaty smak i jeszcze bardziej wonny zapach. Nalewka korzenna idealnie wpływa na trawienie – tak jak nalewka cytrynowa – do tego zwalcza uczucie pełnego żołądka.

nalewka

Autor: thedabblist
Źródło: http://www.flickr.com
Pomimo sporych wartościowych właściwości nalewek trzeba oczywiście pamiętać o umiarze w ich piciu. Nalewki zdołają być bowiem całkiem zdradliwe, dlatego warto z umiarem podchodzić do ich spożywania – najlepiej wypić jeden albo dwa kieliszki nalewki „do smaku”.