
Stworzenie takowej nalewki jest faktycznie bardzo łatwe, w Internecie możemy znaleźć wiele wzorcowych przepisów, w jednym z nich czytujemy, że do nalewki cytrynowej starczy wlać pół litra wódki, dodać trzy cytryny i także mniej więcej 400 gram cukru. Wolno również dodać trochę wody czy miodu w celu osłodzenia nalewki – wedle indywidualnych upodobań i preferencji. Cytrynówka ma niezmiernie sporo fenomenalnych właściwości, w lecie perfekcyjnie orzeźwia, zimą nadaje się do użytkowania na przeziębienia ze względu na ogromną zawartość witaminy C, zbawiennie oddziałuje na proces trawienia i na metabolizm. Podobne właściwości posiada też nalewka korzenna.
Nalewka korzenna bez wątpienia będzie cudownym przysmakiem na świątecznym stole. Ma silne właściwości rozgrzewające i cudowny, cudowny korzenny smak i zapach, wobec tego doskonale sprawdzi się w lodowate, zimowe dni. Do jej przyrządzenia konieczny jest alkohol, przyprawy korzenne, miód oraz woda, wolno też opcjonalnie dodać skórkę pomarańczy, która nada jej bardziej bogaty smak i jeszcze bardziej wonny zapach. Nalewka korzenna idealnie wpływa na trawienie – tak jak nalewka cytrynowa – do tego zwalcza uczucie pełnego żołądka.
