Dieta bez glutenu nie jest prosta w zastosowaniu. Konieczne jest wyrzucić z jadłospisu nie tylko powszechne artykuły które zawierają gluten, lecz też ograniczyć te, w których gluten jest ukryty. Jakiego rodzaju produkty są dopuszczalne, a jakie zakazane w diecie bezglutenowej? W jakich artykułach może pojawiać się gluten?

Źródło: www.sxc.hu
Dieta bez glutenu to dieta, której podstawową i tak naprawdę jedyną regułą jest zlikwidowanie z jadłospisu glutenu – wyjątkowego typu białka. Źródłem glutenu są pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz i jęczmień. Może nim być także owies, ze względu na znaczne ryzyko zanieczyszczenia jego upraw zbożami glutenowymi. Dieta bez glutenu jestpolecana z reguły dla cierpiących na alergię na gluten lub celiakią. Należy zaznaczyć, że są to dwa różne schorzenia które mieszczą się w pojęciu nietolerancji związanych z pokarmem i nie można ich ze sobą pomylić. Celiakia nie należy, tak jak alergia (sprawdź poradnia alergologiczna legnica) na gluten, do alergii związanych z pokarmem – to choroba o podłożu immunologicznym. ez wątpienia w obu momentach główną metodą profilaktyczną jest wyeliminowanie glutenu, ale po stwierdzeniu celiakii, dieta eliminująca musi być przestrzegana do końca życia, z kolei alergia pokarmowa może czasami zmniejszyć swoje nasilenie, a nawet ustąpić zupełnie.
Na czym opiera się dieta bez glutenu i jakiego typu produkty bezglutenowe możemy jeść bezpiecznie? W diecie bezglutenowej dobre są produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa, komosy ryżowej, ponieważ tego rodzaju rośliny naturalnie nie zawierają glutenu – sklep.rawfoods.pl. Bez problemu mona spożywać również właściwie przetworzone zboża glutenowe. W jadłospisie mogą znaleźć się też kasza jaglana, orzechy, soczewica, ciecierzyca czy sezam.

Źródło: http://www.flickr.com
Jednakw tym miejscu istotna uwaga – mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dopuszczone w sprzedaży mogą być skażone glutenem, na skutek np. zmielenia w tym samym młynie albo przetwarzaniu w jednym zakładzie zbóż bezglutenowych i glutenowych. Dlatego najbezpieczniej kupować artykuły z licencjonowanym znakiem skreślonego kłosa, ponieważ nad tymi artykułami kontrolę sprawują organizacje chorych na celiakię. Dzięki temu możemy być pewni, że tego rodzaju produkty będą w 100% odpowiednie.