Z jakich powodów żywność ekologiczna jest tak popularna, czym się ona różni od produkowanej w sposób przemysłowy.

Odpowiednie odżywianie ma znacznie większe znaczenie dla zdrowia ludzi, niż wielu osobom się wydaje. I nie chodzi tu tylko o to, czy ktoś się objada chipsami i słodyczami, lub też gustuje w tłustych golonkach i schabowych.

Tak naprawdę nawet to, co pozornie może się wydawać że jest zdrowe, nie zawsze takie dobre i zdrowe będzie. Aktualnie żywność sprzedawana w większości sklepów jest po prostu produkowana, dobro konsumentów jest na dalszym planie, a najistotniejszy będzie zysk. Pestycydy, nawozy i inne środki używane przy uprawach, zwierzęta (alpaki) faszerowane antybiotykami i sztucznymi paszami to standard przy produkowaniu żywności. Jeśli do tego się dołoży wielkie ilości polepszaczy oraz konserwantów, to niestety okazuje się, że nasz stół zbyt dobrze się nie prezentuje.
klocki lego jako zabawki dla dzieci

Autor: Bill Ward
Źródło: http://www.flickr.com
Wśród osób które dbają o stan swojego zdrowia coraz większą popularnością zaczyna się ostatnio cieszyć zdrowa żywność Kraków. W odróżnieniu do produkcji przemysłowej żywność taka powstaje najczęściej w niedużych gospodarstwach rolnych, przy użyciu tylko naturalnych sposobów. Dzięki braku używania środków chemicznych tego typu produkty posiadają znacznie więcej wartościowych składników odżywczych, a równocześnie są znacznie przyjaźniejsze dla zdrowia.

Jednak produkcja w ekologiczny sposób może się wiązać z nieco wyższym poziomem cen, co bardzo dobrze zobaczyć można odwiedzając jakiś sklep ze zdrową żywnością Kraków. Ale mimo wszystko różnice aż tak duże nie będą, a w końcu zdrowie jest tylko jedno i jeżeli będą takie możliwości, to trzeba o nie zadbać.