Proces wytwarzania białej herbaty jest skomplikowany. To właśnie on sprawia, że herbata ma biały kolor. Krzewy herbaty chronione są przed słońcem, aby nie powstał chlorofil, przez który listki są zielone. Kiedy nie wytwarza się chlorofil, listki ulegają więdnięciu. Następnie należy je zebrać i wysuszyć. Biała herbata zawiera bardzo dużo witamina C. Z jej pomocą podnosi odporność. Działa także przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Chroni nas więc przed przeziębieniami i innymi chorobami, które mogą wyłączyć nas z normalnego funkcjonowania. Niezwykle ważne jest to, że biała herbata w przeciwieństwie do zielonej i czerwonej nie jest cierpka. W zamian mocno orzeźwia i działa pobudzająco, podobnie do kawy, jednak bardziej zdrowo.
Biała herbata jest doskonała także podczas nauki lub pracy, gdyż wspomaga koncentrację. Napój ten ma w sobie przeciwutleniacze – dlatego też spożywanie go opóźnia procesy starzenia. W dodatku nawilża, co sprawia, że jest bardzo dobrym składnikiem kosmetyków nawilżających. Biała herbata to również tarcza ochronna dla naszego serca (kontynuuj ten wątek), ponieważ obniża ciśnienie krwi, zły cholesterol oraz usprawnia krążenie krwi. Potwierdzone jest, że osoby, które piją regularnie omawianą herbatę są słabiej narażeni na choroby serca, m.in. na zawał. Biała herbata zalecana jest osobom zmagającym się z zapaleniem stawów i osteoporozą, bowiem wzmacnia kości. Nie można zapominać, że biała herbata przeciwdziała zmianom nowotworowym.
Zobacz następne podobne niezwykle użyteczne źródło informacji na opisywany problem – kliknij tutaj oraz przeczytaj więcej w serwisie ochrona przed promieniowaniem rtg.