Wielkie zmiany w domowych kulinariach, czyli co aktualnie spożywają Polacy

Dobrze nam znana, tłusta i ciężka polska kuchnia powoli odchodzi do przeszłości. Zaczynamy w dużej mierze wykorzystywać wcześniej nieznane produkty, gotujemy dania, których nie znały kiedyś babki.

fotografijka - ubrania

Autor: Arek Olek
Źródło: http://www.flickr.com
Oklepane pierogi, pyzy oraz przeróżnego typu kluski niezwykle rzadko goszczą na polskich stołach. Chcemy gotować pysznie, sięgamy po nowe, wcześniej nam nieznane produkty (ceneo). Jest to zdecydowanie powiązane ze wzrostem zamożności, ale też z łatwością podróżowania. Dzięki odwiedzaniu różnych krajów jesteśmy w stanie poznawać nowe smaki, które pragniemy przenieść do własnej kuchni. Coraz częściej także staramy się gotować zdrowo, zastępując zwyczajne produkty tymi zdrowymi. Wiele pań domu stara się w dużym stopniu eliminować jajka kurze i sięga po bardziej zdrowe jajka przepiórcze. W porównaniu do jaj kurzych jajka przepiórcze zawierają znacznie więcej niezbędnych nam składników odżywczych. W szukaniu interesujących smaków często sięgamy do kuchni Bliskiego Wschodu. Istotnym składnikiem jest tam pasta tahini. Chętnie kupowana pasta tahini robiona jest z nasion sezamu.

Osoby, które chcą zdrowo się odżywiać chętnie zamieniają klasyczny ryż na ryż brązowy. Popularny ryż brązowy to cenne źródło sporej ilości składników odżywczych, w tym w dużej mierze witamin. Składników tych nie znajdziemy w białym ryżu., który jest mocno oczyszczany zanim trafi na półki w naszych sklepach, a później na nasze talerze oraz stoły. Brązowy ryż, który dostarcza wielu składników mineralnych i witamin można podawać także dzieciom, którym te witaminy są konieczne w dużych ilościach. Od czasu do czasu będziemy w stanie jednak pozwolić na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zjeść lub ugotować coś co nie do końca jest zdrowe, ale smacznego – . Na pewno taką pyszną, jednak niezdrową przekąską są czekolady Wedel. Chętnie kupowane czekolady Wedel popularne są w Polsce już od bardzo długiego czasu. Zawsze uchodziły oraz nadal uchodzą za wyroby czekoladowe o naprawdę bardzo wysokiej jakości. Jednak więc nic się nie stanie, jeśli co jakiś czas sięgniemy po kawałek wedlowskiej czekolady, czy przyrządzimy z ich dodatkiem smaczny suflet czekoladowy. Istotnym jest, aby nie przesadzać za jednym razy z ilością czekolady.