Ciekawe wydanie zdrowego odżywiania

W naszym kraju, przez ostatnie kilka lat nastała prawdziwa rewolucja w postrzeganiu specjałów, występujących na naszym talerzu. To, co jeszcze niedawno uważaliśmy za wartościowe i pożywne, dziś jest koszmarem ludzi pragnących żywić się dobrze. Pojawiły się u nas zupełnie nowe trendy kuchenne i dietetyczne, młodzi zaciekawili się właściwościami odżywczymi konsumowanych potraw, nierzadko przekładając je nad kwestie smakowe. Lecz najchętniej realizujemy dania, łączące w sobie pożywność i smak. Zielona herbata wyparła czarną, jemy więcej warzyw i owoców, niwelujemy cukry – wszyscy stali się bardziej świadomi.

Barwny talerz

świeże zioła

Autor: KateMonkey
Źródło: www.flickr.com

Typowy polski obiad, którego znaczną część stanowił ociekający tłuszczem kawał mięsa, nie jest już popularnym trendem. Teraz coraz więcej ludzi ogranicza jedzenie mięsa, mało tego, coraz modniejsza staje się dieta wegańska, która zupełnie wyklucza konsumowanie produktów odzwierzęcych. Stanowisko organizacji prozdrowotnych jest jednoznaczne – człowiek jest wszystkożerny, nie może ograniczać swoich dań wyłącznie do mięsa, gdyż jest to dlań niezdrowe. Komponujemy swoje dania na kolorowo, spożywamy kasze, rośliny strączkowe, zielone warzywa, odżywiamy się sezonowo. Zielona herbata, o wiele bardziej wartościowa od klasycznej, gości w wielu domach. Dużo ludzi hoduje sobie zioła na balkonie, żeby zawsze mieć dostępny świeży krzak oregano lub pietruszki (uprawa ziół na balkonie). Jeżeli wybieramy już posiłki mięsne, ograniczamy się do drobiu, indyka i morskich ryb, staramy się przygotowywać wszystko dietetycznie, używać wartościowych tłuszczów. Lecz dzięki używaniu całej gamy przypraw, które poznajemy romansując z potrawami kuchni świata, nasze posiłki są niezwykle smaczne a przy tym ogromnie pożywne.

Co poszło w zapomnienie?

zielona herbata

Autor: www.sxc.hu
Źródło: www.sxc.hu

Coraz więcej wiemy o szkodliwości klasycznego, mocno przetworzonego cukru, staramy się nie podawać go naszym dzieciom, bowiem udowodniono, że posiada działanie uzależniające. W wypiekach stosujemy suszonych daktyli lub syropu z agawy dla nadania słodyczy. Zastąpiliśmy białą mąkę razową, która ma więcej błonnika i wartości odżywczych. Zdrowa i smaczna zielona herbata wyparła klasyczną, pełną kofeiny i wypłukującą z naszego organizmu wapń i potas ( herbata). Zamiast kawy wybieramy energetyzującą yerba mate. Niekiedy interesujemy się uprawą bez nawozów, kupujemy rośliny od organicznych dostawców, własnoręcznie uprawiamy zioła na balkonie. Sporo kontrowersji ostatnio zaczął budzić gluten, białko mieszczące się w niektórych kłosach. Wiele osób, nawet tych nie uczulonych na niego, zaczęło go unikać. Dzięki temu popularne stały się bardzo pożywne mąki z kasz jęczmiennej czy gryczanej, z ciecierzycy, brązowego ryżu czy kokosa.

Tak jak jeszcze w czasach PRL, tłuste, mięsne jedzenie było dowodem wysokiego statusu społecznego, tak dzisiaj wszystko ma się zupełnie inaczej. Zamiast mięsa wybieramy warzywa, dzięki recepturom z różnych części globu poznajemy dania na bazie strączków, bardzo pożywne, a co najważniejsze znacznie tańsze niż dania mięsne.