
Typowy polski obiad, którego znaczną część stanowił ociekający tłuszczem kawał mięsa, nie jest już popularnym trendem. Teraz coraz więcej ludzi ogranicza jedzenie mięsa, mało tego, coraz modniejsza staje się dieta wegańska, która zupełnie wyklucza konsumowanie produktów odzwierzęcych. Stanowisko organizacji prozdrowotnych jest jednoznaczne – człowiek jest wszystkożerny, nie może ograniczać swoich dań wyłącznie do mięsa, gdyż jest to dlań niezdrowe. Komponujemy swoje dania na kolorowo, spożywamy kasze, rośliny strączkowe, zielone warzywa, odżywiamy się sezonowo. Zielona herbata, o wiele bardziej wartościowa od klasycznej, gości w wielu domach. Dużo ludzi hoduje sobie zioła na balkonie, żeby zawsze mieć dostępny świeży krzak oregano lub pietruszki (uprawa ziół na balkonie). Jeżeli wybieramy już posiłki mięsne, ograniczamy się do drobiu, indyka i morskich ryb, staramy się przygotowywać wszystko dietetycznie, używać wartościowych tłuszczów. Lecz dzięki używaniu całej gamy przypraw, które poznajemy romansując z potrawami kuchni świata, nasze posiłki są niezwykle smaczne a przy tym ogromnie pożywne.
Co poszło w zapomnienie?

Coraz więcej wiemy o szkodliwości klasycznego, mocno przetworzonego cukru, staramy się nie podawać go naszym dzieciom, bowiem udowodniono, że posiada działanie uzależniające. W wypiekach stosujemy suszonych daktyli lub syropu z agawy dla nadania słodyczy. Zastąpiliśmy białą mąkę razową, która ma więcej błonnika i wartości odżywczych. Zdrowa i smaczna zielona herbata wyparła klasyczną, pełną kofeiny i wypłukującą z naszego organizmu wapń i potas ( herbata). Zamiast kawy wybieramy energetyzującą yerba mate. Niekiedy interesujemy się uprawą bez nawozów, kupujemy rośliny od organicznych dostawców, własnoręcznie uprawiamy zioła na balkonie. Sporo kontrowersji ostatnio zaczął budzić gluten, białko mieszczące się w niektórych kłosach.
Przypadł Ci do gustu ten opis? Więc czytaj to przetoka zatokowa, co chcesz na nowej stronie, którą z pasją dla Ciebie stworzyliśmy.
Wiele osób, nawet tych nie uczulonych na niego, zaczęło go unikać. Dzięki temu popularne stały się bardzo pożywne mąki z kasz jęczmiennej czy gryczanej, z ciecierzycy, brązowego ryżu czy kokosa.