
Wiele ludzi nie lubi biologii w szkole. Jednak sporo z tego, co wynosimy, albo przynajmniej planowo mielismy wynieść z zajęć z biologii mogłoby okazać się przydatne w życiu. Między innymi wszystko, co dotyczy elementami mikrobiologii. Mikrobiologia to nauka, zajmująca się różnego rodzaju grzybami, wirusami i różnymi innymi małymi organizamami. To badania mikrobiologiczne

pozwalają mieć pewność, że żywność, które jemy, jeśli posiada bakterie, to jedynie te, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Wszystkie badania mikrobiologiczne pozwalają na wykrycia złych substancji w badanej pokarmach, albo w ciele człowieka. Nie tylko w jedzeniu pojawiają się niechciane bakterie, ale też w ciele człowieka. Jeśli w organizmie ludzkimi możemy z nimi walczyć o tyle, gdy widzimy pleśń na wędlinie czy owocu musimy wyrzucić całość do kosza. Przez naszym babciom i ciotkom ciągle myślimy, że wystarczy odkroić zepsuty kawałek i potem raczyć się resztą jedzenia. Jednak jest to dość niebezpieczne podejście. Niestety nigdy nie mamy pewności, że zakażenie nie przeszły na całość produktu. O ile kupując jakiś produkt w sklepie możemy mieć pewność, że jest on gotowy do spożycia, bo by trafić na półce musiał spełniać wszystkie kryteria, o tyle to, co robimy z produktem, gdy pojawia się w naszym mieszkaniu zależy tylko od nas. Tak, więc pamiętać o odpowiednim przechowywaniu żywnościi o zwracaniu uwagi na datę przydatności do spożycia.