
Absorbujący wpis? Jeżeli tak sądzisz, to bez wahania kliknij tutaj, ponieważ naprawdę warto zobaczyć tutaj inne tego typu posty.
Czy jednakże zdajemy sobie sprawę z ich dobrego wpływu na nasze samopoczucie? Z dobrodziejstwa jabłek warto korzystać przez cały rok, w szczególności porą zimową, pomimo to najbardziej smakują późną jesienią. Wtedy są najbardziej cenne i najbogatsze w lecznicze składniki. W skrócie w jabłkach, znajdują się najcenniejsze dla naszego organizmu właściwości.
Nasze jabłko, to tak naprawdę skarbnica potasu, czyli pierwiastka który odpowiada w naszym organizmie za wiele przemian. Następnym niezwykle cennym składnikiem jest błonnik pokarmowy, występujący w postaci pektyn. Działa on przeczyszczająco oraz reaguje na florę bakteryjną w jelicie grubym. To właśnie dzięki nim jabłka traktowane są za lek na zaparcia oraz biegunki. Chronią dodatkowo przewód pokarmowy i wpływają bardzo dobrze na pracę wątroby. Co więcej, pektyny minimalizują wchłanianie cholesterolu, co w rezultacie bardzo dobrze chroni przed miażdżycą oraz zawałem serca.
Wiele jabłek pochodzi z innych państw, są to odmiany trochę droższe, lecz czy koniecznie bardziej smaczne? Z pewnością nie, ponieważ nasi producenci jabłek mogą zaoferować produkt najwyższej jakości. To dlatego od lat nasze jabłka są popularne, nie tylko w Polsce. Już wiele osób poznało się na naszych najistotniejszych rodzimych owocach – jabłkach. Grzechem jest ich unikanie.